Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 31. oktobar 2020.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama

Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama
golubac.org.rs

“Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama čija primena počinje 31. marta, trebalo bi da smanji nelikvidnost privrede i spreči poremećaje na tržištu”.

U Ministarstvu očekuju punu, a ne delimičnu primenu zakona, kojim su plaćanja javnog sektora privredi ograničena na 45 dana, a međusobna plaćanja kompanija na 60 dana.

Zakonom je napravljen i izuzetak u ugovorenim poslovima poljoprivrednog gazdinstva ili zemljoradničke zadruge koja nabavlja osnovni repormaterijal za obavljanje osnovne delatnosti, pa u tim slučajevima mogu da se ugovaraju i duži rokovi od zakonom propisanih 60 dana.

Za one koji ne budu poštovali zakon predviđene su i kazne i nadoknade, među kojima je i to da poverilac ima pravo da traži od dužnika nadoknadu za kašnjenje u iznosu od 20.000 dinara.

Prekršajne kazne za pravno lice, privredni subjekt ili subjekt javnog sektora iznose od 100.000 do 2 miliona dinara, za preduzetnika od 10.000 do 500.000 dinara, a za vlasnika poljoprivrednog gazdinstva od 10.000 do 150.000 dinara. Takođe, predviđena je kazna od 5.000 do 150.000 za odgovorna lica u javnom sektoru, za zastupnika privrednog društva, zadruge i druga pravna lica.

 

Opštinska uprava Golubac
Odeljenje za finansije i privredu
Odsek za LER
Saša Bogićević

Dodajte komentar

Ostavite odgovor