Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Голубац | 19. март 2024.

Повратак на врх

Врх

Нема коментара

Ревитализација Голубачке тврђаве значајна за развој туризма

Ревитализација Голубачке тврђаве значајна за развој туризма
golubac.org.rs

Београд, 15. април 2014. године – Министар привреде у Влади Републике Србије Игор Мировић изјавио је данас да вредност пројекта „Ревитализација Голубачке тврђаве“, чија ће реализација започети у јулу у оквиру Дунавске стратегије у Србији, износи 6,6 милиона евра.

АУДИО: Конференција за новинаре Министарства привреде.
Тема: 
Потписивање Споразума о реализацији пројекта обнове Голубачке тврђаве.

Мировић је, након потписивања Споразума о реализацији пројекта обнове Голубачке тврђаве са министром без портфеља у Влади Србије задуженим за европске интеграције Бранком Ружићем, генералним директором Аустријске развојне агенције Мартином Ледолтером, председником општине Голубац Зораном Пајкићем и в.д. директора „Тврђава Голубачки град“ Искром Максимовић, рекао да је завршетак овог пројекта предвиђен за 2016. годину.

Обнова тврђаве је, како је објаснио, један део програма социјално-економског развоја дунавског региона у Србији, за који је путем фондова ЕУ издвојено више од 19 милиона евра.

Мировић је оценио да ће пројекат „Ревитализација Голубачке тврђаве“ бити окосница туризма и привреде у општини Голубац, као и значајан сегмент будућег развоја дунавског региона.

Према његовим речима, спровођење овог пројекта допринеће потпуној реконструкцији тврђаве, измештању саобраћаја, изградњи новог тунела, визиторског центра и пристаништа.

Ледолтер је истакао да је Аустријска развојна агенција определила више од милион евра за поменути пројекат, уз оцену да његова реализација треба да пружи допринос и економском развоју читаве Србије.

Он је објаснио да се кључне компоненте у спровођењу пројекта односе на два инфраструктурна пројекта, и додао да је то пре свега ревитализација тврђаве, а затим и изградња одрживог система водоснабдевања у општини Велико Градиште.

Ледолтер је нагласио да очекује велики број туриста из Аустрије када пројекат буде завршен, и изразио наду да ће туристичке организације те земље уврстити Голубац у своју дунавску руту.

Реконструкција Голубачке тврђаве обухвата 10 кула, бедема и зидова, обнову дрвених елемената, кровова и палате, као и изградњу обилазнице којом би саобраћај био комплетно измештен из тврђаве.

У наставку пројекта планирана је санација старог каменолома и његова пренамена у амфитеатар са 3.000 места, као и адаптација старе дробилице у изложбени павиљон за уметнике.

Додајте коментар

Оставите одговор