Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Голубац | 29. мај 2020.

Повратак на врх

Врх

Нема коментара

Гранични прелаз Голубац – Нова Молдова

Гранични прелаз Голубац – Нова Молдова
golubac.org.rs

Народна Скупштина Републике Србије је 15.10.2014. године – усвојила З а к о н  о потврђивању споразума између Владе Републике Србије и Владе Румуније о отварању међународног граничног прелаза Голубац (Република Србија) и Нова Молдова (Румунија) на српско-румунској државној граници.

 

Влада Републике Србије и Влада Румуније су 2013. године, потписале  Споразум о  отварању међународног граничног прелаза Голубац (Република Србија) и Нова Молдова (Румунија) на српско-румунској државној граници.

 

Поптисивањем Споразума, стеклису се услови да се из ИПА Програма прекограничне сарадње  Србија – Румунија, финансира пројекат  „Успостављање трајектне линије на Дунаву између Голупца и Нове Молдове“. Пројекат ће спровести општине Голубац и Велико Градиште са српске стране и општина Нова Молдава и Округ Караш Северин са румунске стране.

 

Основни циљ пројекта је унапређење пограничне инфраструктуре како би се повећала укупна привредна конкурентност у пограничној области, унапредио квалитетживота локалне заједнице и унапредила сарадња локалног пограничног становништва.

 

За ово неразвијено погранично подручје, валоризација туристичког потенцијала представља извор за генерисање привредних активности и привлачење нових инвестиција, чиме се подстиче развој микро и малих предузетника у области , такозване мале привреде и пружаоца   туристичких услуга. Подстицање привредне активности и развој туризма је катализатор за економски раст у пограничном подручју с обзиром на постојећу слабу искоришћеност потенцијала за пивредни развој. Реализацијом  овог  пројекта ће се олакшати повезивање два погранична региона, бржи   приступ између округа Караш - Северин у Румунији и  Браничевског округа, у Србији.

 

Овај међународни речни гранични прелаз на српско – румунској државној граници ће бити у функцији превоза путника и робе а  биће отворен свакога дана, у периоду од 6.00 до 20.00 часова. Наведени гранични прелаз  биће отворен након обезбеђивања неопходне инфраструктуре, у складу са важећим нормама и стандардима.

Додајте коментар

Оставите одговор