Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 7. decembar 2019.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

Granični prelaz Golubac – Nova Moldova

Granični prelaz Golubac – Nova Moldova
golubac.org.rs

Narodna Skupština Republike Srbije je 15.10.2014. godine – usvojila Z a k o n  o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Golubac (Republika Srbija) i Nova Moldova (Rumunija) na srpsko-rumunskoj državnoj granici.

 

Vlada Republike Srbije i Vlada Rumunije su 2013. godine, potpisale  Sporazum o  otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Golubac (Republika Srbija) i Nova Moldova (Rumunija) na srpsko-rumunskoj državnoj granici.

 

Poptisivanjem Sporazuma, steklisu se uslovi da se iz IPA Programa prekogranične saradnje  Srbija – Rumunija, finansira projekat  „Uspostavljanje trajektne linije na Dunavu između Golupca i Nove Moldove“. Projekat će sprovesti opštine Golubac i Veliko Gradište sa srpske strane i opština Nova Moldava i Okrug Karaš Severin sa rumunske strane.

 

Osnovni cilj projekta je unapređenje pogranične infrastrukture kako bi se povećala ukupna privredna konkurentnost u pograničnoj oblasti, unapredio kvalitetživota lokalne zajednice i unapredila saradnja lokalnog pograničnog stanovništva.

 

Za ovo nerazvijeno pogranično područje, valorizacija turističkog potencijala predstavlja izvor za generisanje privrednih aktivnosti i privlačenje novih investicija, čime se podstiče razvoj mikro i malih preduzetnika u oblasti , takozvane male privrede i pružaoca   turističkih usluga. Podsticanje privredne aktivnosti i razvoj turizma je katalizator za ekonomski rast u pograničnom području s obzirom na postojeću slabu iskorišćenost potencijala za pivredni razvoj. Realizacijom  ovog  projekta će se olakšati povezivanje dva pogranična regiona, brži   pristup između okruga Karaš - Severin u Rumuniji i  Braničevskog okruga, u Srbiji.

 

Ovaj međunarodni rečni granični prelaz na srpsko – rumunskoj državnoj granici će biti u funkciji prevoza putnika i robe a  biće otvoren svakoga dana, u periodu od 6.00 do 20.00 časova. Navedeni granični prelaz  biće otvoren nakon obezbeđivanja neophodne infrastrukture, u skladu sa važećim normama i standardima.

Dodajte komentar

Ostavite odgovor