Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 12. jul 2020.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

Završna konferencija projekta „Upravljanje imovinom – korist za sve“

Završna konferencija projekta „Upravljanje imovinom – korist za sve“
golubac.org.rs

Završna konferencija projekta „Upravljanje imovinom – korist za sve“ održana je u svečanoj  sali Gradskog zdanja uz prisustvo funkcionera lokalne samouprave grada Požarevca, predstavnika susednih opština i Braničevskog upravnog okruga kao i menadžerka Programa iz Delegacije EU Danka Bogetić i Aleksandar Marinković iz SKGO. Predstavljeni su rezultati projekta „Upravljanje  imovinom – korist za sve“ realizovanog u okviru programa „ Exchange 4“ Evropske unije koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Predstavljeni rezultati projekta „Upravljanje imovinom–korist za sve”

Pored Požarevca u projekat su bile uključene i opštine: Velika Plana, Veliko Gradište, Petrovac na Mlavi, Golubac, Kučevo i Žagubica. Cilj je stvaranje preduslova za brži lokalni ekonomski razvoj i uspostavljanje efikasnijeg načina upravljanja gradskom i opštinskom imovinom.           Realizacija projekta počela je u februaru prošle godine i ovih dana se završava. Uspostavljena je  jedinstvena baza podataka o popisanoj imovini u javnoj svojini za grad Požarevac i šest partnera u projektu.

-Postojanje baze podataka celokupne javne svojine (građevinske parcele, stambeni i poslovni objekti, ulice, trgovi, parkovi, nekategorisani i kategorisani putevi) omogućavaju efikasnije funckionisanje lokalnih samouprava, objašnjava Danijela Tufegdžić, menadžer projekta.

-Grad Požarevac i ostale opštine-partneri tako su ojačale  kapacitete za upravljanje svojom  imovinom, ali su i stvoreni  uslovi  za učestvovanje u novim projektima, rekao je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić izrazivši  zadovoljstvo što je projekat realizovan u predviđenom roku od godinu dana.

Danka Bogetić, predstavnik Delegacije Evropske unije i menadžer programa „Exchange 4“, pohvalila je učesnike projekta „Upravljanje imovinom – korist za sve“ na naporu koji su u proteklom periodu učinili kako bi se došlo do potpune evidencije javne svojine lokalnih samouprava. Ona je istakla da je budžet za projekat „Upravljanje imovinom – korist za sve“ iznosio 219.147 evra, a da je Evropska unija kroz četiri programa „ Exchange „ donirala preko 23 miliona evra.“

Predstavljeni rezultati projekta „Upravljanje imovinom–korist za sve”

-Od 2011. godine, kada je donet Zakon o javnoj svojini, tek 10 odsto od ukupnog  broja nepokretnosti u Srbiji  je u jedinstvenoj bazi podataka, rekla je Danka Bogetić i dodala da je EU sa preko 1,5 miliona evra investirala u 13 projekata iz oblasti upravljanja imovinom u kojima učestvuje 37 lokalnih samouprava. Prema njenim rečima ova podrška ima za cilj da doprinese povećanju lokalnih prihoda, smanjenju troškova, boljoj održivosti i transparentnosti u upravljanju javnom svojinom kao i da obezbedi bolju investiciono – poslovnu klimu i poveća konkurentnost.

Dodajte komentar

Ostavite odgovor