Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Голубац | 28. март 2024.

Повратак на врх

Врх

Нема коментара

ЗАКОН О НАЦИОНАЛНИМ ПАРКОВИМА‏

ЗАКОН О НАЦИОНАЛНИМ ПАРКОВИМА‏
golubac.org.rs

Скупштина Србије усвојила је Закон о националним парковима којим се јачају овлашћења и одговорност управљача националног парка, ближе одређује намена средстава из појединих извора финансирања и учвршћује систем убирања накнада за коришћење националног парка.

 

Законом се уређују циљеви, вредности, површина, границе и режими заштите, управљање и одрживо коришћење националних паркова „Фрушка гора“, „Ђердап“, „Тара“, „Копаоник“ и „Шар планина“.

Овим законом требало би да се постигне компетентније и успешније препознавање, идентификација, очување и одрживо коришћење природних ресурса, јачање друштвеног консензуса и ширење свести у вези јавног интереса, заштите природе и ефикасније обезбеђивање интереса носилаца еколошки одговорног, односно одрживог социо-економског развоја у националним парковима.

Закон прописује оснивање Стручног савета Националног парка, као стручног и консултативног тела, које прати и анализира програме и пројекте из области заштите природе и одрживог коришћења националног парка, као и Савета корисника Националног парка, ког чине представници локалних самоуправа, организација и удружења чија се активност одвија на подручју Националног парка.

Додајте коментар

Оставите одговор