Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 18. septembar 2020.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

Javni poziv – za početnike u poslovanju‏

Javni poziv – za početnike u poslovanju‏
golubac.org.rs

Za početnike u poslovanju fond od 600 miliona dinara

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije u cilju pružanja podrške osnivanju novih preduzeća, podsticanja zapošljavanja i održivog i sveobuhvatnog razvoja, raspisalo dva javna poziva za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava početnicima u poslovanju.

1.Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, koji se realizuje sa Fondom za razvoj, čini 30 odsto bespovratnih sredstava i 70 odsto povoljnih kredita Fonda.


Za sredstva po ovom programu mogu aplicirati nezaposlena lica, postojeći preduzetnici, mikro i mala preduzeća, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre, najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva. Ona se mogu koristiti za nabavku opreme, dogradnju, rekonstrukciju, opremanje, adaptaciju ili sanaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za nabavku trajnih obrtnih sredstava koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja. Krediti Fonda se odobravaju sa rokom otplate do pet godina, a grejs period je do jedne godine. Kamatna stopa je 1,5 odsto godišnje, uz garanciju banke i tri odsto godišnje, uz ostala sredstva obezbeđenja – različite vrste hipoteka, ugovorno jemstvo, menica i slično.

2.Program podrške početnicima za započinjanje posla, start-ap koji realizuje Razvojna agencija Srbije, okrenut je mladima, ženama, osobama sa invaliditetom, onima koji su ostali bez posla u procesu privatizacije ili su iz devastiranih područja.

Ovim programom osetljivijim ciljnim grupama omogućava se da konkurišu svojom idejom, prođu obuke za započinjanje biznisa i izradu biznis plana. Najbolje poslovne ideje dobiće bespovratnu pomoć i mentoring u ranoj fazi razvoja, kada su i najosetljiviji. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 100 miliona dinara.

Sve informacije o uslovima javnih poziva zainteresovani mogu videti na internet prezentacijama

Ministarstva privredeFonda za razvojRazvojne agencije Srbije Godine preduzetništva.

Dodajte komentar

Ostavite odgovor