Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 5. decembar 2020.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

Usvojene izmene zakona

Usvojene izmene zakona
golubac.org.rs

Usvojene izmene Zakona o radu i izmene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.
Izmenama Zakona o radu predviđeno je:
. Trudnicama koje su zaposlene na određeno vreme ubuduće će radni odnos biti produžavan do isteka korišćenja prava na odsustvo,
. Otkazi će biti ništavni ukoliko je poslodavcima na dan otkaza bilo poznato postojanje trudnoće ili ako zaposleni u roku od 15 dana od dana prijema otkaza poslodavca obavesti o tome i dostavi odgovarajuću potvrdu lekara ili drugog ovlašćenog organa.
. Poslodavci će biti dužni da zaposlenim ženama koje se vrate na rad pre isteka godinu dana od rođenja deteta obezbedi pravo na jednu ili više dnevnih pauza u toku radnog vremena u trajanju od 90 minuta ili na skraćenje dnevnog radnog vremena u trajanju od 90 minuta kako bi mogle da doje dete, a ukoliko im radno vreme traje šest i više časova.

Izmenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osova s invaliditetom, predviđeno je:
. obaveza poslodavca koji ne zaposle osobe sa invaliditetom da uplati iznos od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.
. Utvrđena je visina subvencija zarade kod zapošljavanja na neodređeno vreme osoba s invaliditetom bez radnog iskustva u iznosu do 75 odsto ukupnih troškova zarade s pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od iznosa minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu.

 

Opštinska uprava Golubac
Odeljenje za finansije i privredu
Odsek za LER
Saša Bogićević

Dodajte komentar

Ostavite odgovor