Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 11. avgust 2020.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

Oznaka „Srpski kvalitet“

Oznaka „Srpski kvalitet“
golubac.org.rs

Oznaka „Srpski kvalitet“ je nacionalna oznaka višeg kvaliteta kojom se obeležavaju poljoprivredni i prehrambeni proizvodi u cilju informisanja domaćih i inostranih potrošača o njihovim posebnim svojstvima.

Oznaka je namenjena za poljoprivredne i prehrambene proizvode u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda, (osim jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina).

Ova oznaka je dobrovoljni standard kvaliteta, regulisan Uredbom o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „Srpski kvalitet.

Od momenta podnošenja zahteva za dobijanje oznake „Srpski kvalitet“, prođe maksimalno 3 meseca, a država iz budžeta refundira oko 50 odsto sredstava za kontrolu kvaliteta.

„Komisija koju čine brojni stručnjaci iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane daje predlog ministru poljoprivrede da li neki proizvod treba da dobije oznaku.

Sertifikat traje jednu godinu, a kontrole obavljaju ovlašćene službe države, esnafska udruženja i nadležne inspekcijske službe.

Dodajte komentar

Ostavite odgovor