Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 23. maj 2022.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

O B A V E Š T E NJ E Z A J A V N O S T

O B A V E Š T E NJ E   Z A    J A V N O S T
golubac.org.rs

U skladu sa aktuelnom epizootiološkom situacijom u Republici Srbiji,obaveštavamo vas da se u susednoj Republici Rumuniji zarazna bolest svinja AFRIČKA KUGA SVINJA širi progresivno.

Afrička kuga svinja je virusna,veoma opasna bolest domaćih i divljih svinja.Obolevaju sve kategorije i sva obolela grla uginjavaju.Bolest počinje iznenadnim uginućem,sa simptomima:gubitak apetita,potištenost,povišena telesna temperatura do 42 stepena,krvarenja po koži (uši,njuška,rep,stomak),krvava dijareja,pobačaji,nesigurnost pri hodu,otežano disanje,kašalj,povraćanje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim životinjama,ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane,kontaminiranom hranom i vodom,inficiranim krpeljima,odećom i obućom,kontaminiranim predmetima i opremom,prevoznim sredstvima,stajnjakom,leševima uginulih životinja,konfiskatima od zaklanih svinja,glodarima,insektima.

Preventivne mere su:ne hraniti svinje pomijama,izbegavati pašno držanje svinja,sprečiti svaki kontakt sa divljim svinjama,osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama (lovci) moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću,obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru,postavljanje dez barijera na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje,neškodljivo uklanjanje leševa.

Virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i za druge vrste životinja.

Afrička kuga svinja  se NE LEČI I NE POSTOJI VAKCINA.

U slučaju pojave ove zaraze sprovodi se mera UBIJANJA SVIH SVINJA NA GAZDINSTVU.

O ovoj bolesti i o načinima sprečavanja pojave možete se informisati na sajtu www.vet.minpolj.gov.rs Uprava za veterinu.

Dodajte komentar

Ostavite odgovor