Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 20. septembar 2020.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

Od danas upit stanja za porez na imovinu preko mobilne aplikacije

Od danas upit stanja za porez na imovinu preko mobilne aplikacije
golubac.org.rs
Beograd, 13. avgust 2019.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović saopštio je da je od danas, putem mobilne aplikacije Moja LPA (lokalna poreska administracija), omogućeno da svi poreski obveznici izvrše centralizovani upit stanja za porez na imovinu za teritoriju cele zemlje putem mobilnog telefona.

Jovanović je objasnio da je aplikacija Moja LPA besplatna i dostupna je i za Android i iOS korisnike.

Prema njegovim rečima, ovo je prva mobilna aplikacija koju je razvila i objavila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavlja još jednu kariku u realizaciji sveobuhvatne reforme sistema javne uprave u efikasan servis građana, ali i prvi korak u razvoju mUprave.

Plan nam je da aplikaciju konstantno razvijamo i unapređujemo, ali i da razvijemo platformu putem koje će sve usluge javne uprave biti dostupne putem mobilnog telefona, objasnio je on.

Putem pomenute mobilne aplikacije omogućen je upit stanja za porez na imovinu korišćenjem korisničkog imena i lozinke, a zahtev za dodelu korisničkog imena i lozinke poreski obveznici lično mogu podneti u nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji (LPA).

Ukoliko je lice obveznik u više lokalnih poreskih administracija, nalog je dovoljno otvoriti samo u jednoj. Preporuka fizičkim licima prilikom otvaranja naloga jeste da se obrate lokalnoj poreskoj administraciji po mestu prebivališta, a pravnim licima po mestu sedišta.

Puštanjem u rad Portala jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs početkom ove godine, građanima, privredi i državi omogućeno je da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, kao i da izvrše elektronska plaćanja nastalih obaveza.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu naročito znači pravnim licima, jer svake godine moraju da ponavljaju ovaj postupak.

Takođe, zahvaljujući Portalu LPA naši građani koji žive u inostranstvu mogu na lak, brz i besplatan način da provere svoje poreske obaveze i izmire ih sa bilo koje tačke zemaljske kugle.

Dodajte komentar

Ostavite odgovor