Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Голубац | 18. април 2024.

Повратак на врх

Врх

Нема коментара

НОВИ ПРОГРАМ ЗА ПОЧЕТНИКЕ У БИЗНИСУ

НОВИ ПРОГРАМ ЗА ПОЧЕТНИКЕ У БИЗНИСУ
golubac.org.rs

Новооснованим предузетницима, пољопривредним газдинствима, микро и малим привредним друштвима старости до две године, као и свима који су заинтересовани за отпочињање сопственог бизниса и развој пословања, од 1.11.2019. године на располагању је нови национални „Програм промоције предузетништва и самозапошљавања“, који, као свеобухватна подршка, представља снажан развојни подстицај привреди Србије.

Овај Програм подршке који је усвојила Влада Србије проистекао је као резултат активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи Владе Србије и Немачке развојне банке (KfW) из 2018. године. Реализоваће га Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (KfW) и Привредне коморе Србије као партнера у имплементацији. Укупна расположива средства за реализацију Програма износе 300.000.000,00 динара.

Програм промоције предузетништва и самозапошљавања обухвата све кључне аспекте подршке неопходне за успех старт ап пројеката – петодневну обуку за израду пословно – инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите банака партнера, бесповратна средства (грант) корисницима који успешно отплате кредит  у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања које се финансира у оквиру Програма (максималан износ бесповратних средстава 360.000,00 динара) Повољни банкарски кредити у максималном износу од 3.600.000,00 динара додељиваће се за финансирање инвестиција (набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора) као и за обртна средства, уз повољне услове отплате и погодности у виду ниже каматне стопе која је фиксна у максималном износу од 5,99% на годишњем нивоу. Још једна од погодности за кориснике кредита је та да колатерал може бити само предмет финансирања као и да су максимални трошкови и накнаде које банка наплаћује кориснику кредита до 1% једнократно.

Детаљне информације о Програму доступне су на сајту Министарства привреде, https://privreda.gov.rs/startup/ или путем мејла: startup@pks.rs. Контакт: Владимир Радовановић, саветник, Привредна комора Србије,

Додајте коментар

Оставите одговор