Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Голубац | 23. април 2024.

Повратак на врх

Врх

Нема коментара

Завршна конференција пројекта „Управљање имовином – корист за све“

Завршна конференција пројекта „Управљање имовином – корист за све“
golubac.org.rs

Завршна конференција пројекта „Управљање имовином – корист за све“ одржана је у свечаној  сали Градског здања уз присуство функционера локалне самоуправе града Пожаревца, представника суседних општина и Браничевског управног округа као и менаџерка Програма из Делегације ЕУ Данка Богетић и Александар Маринковић из СКГО. Представљени су резултати пројекта „Управљање  имовином – корист за све“ реализованог у оквиру програма „ Еxцханге 4“ Европске уније који спроводи Стална конференција градова и општина.

Представљени резултати пројекта „Управљање имовином–корист за све”

Поред Пожаревца у пројекат су биле укључене и општине: Велика Плана, Велико Градиште, Петровац на Млави, Голубац, Кучево и Жагубица. Циљ је стварање предуслова за бржи локални економски развој и успостављање ефикаснијег начина управљања градском и општинском имовином.           Реализација пројекта почела је у фебруару прошле године и ових дана се завршава. Успостављена је  јединствена база података о пописаној имовини у јавној својини за град Пожаревац и шест партнера у пројекту.

-Постојање базе података целокупне јавне својине (грађевинске парцеле, стамбени и пословни објекти, улице, тргови, паркови, некатегорисани и категорисани путеви) омогућавају ефикасније фунцкионисање локалних самоуправа, објашњава Данијела Туфегџић, менаџер пројекта.

-Град Пожаревац и остале општине-партнери тако су ојачале  капацитете за управљање својом  имовином, али су и створени  услови  за учествовање у новим пројектима, рекао је градоначелник Пожаревца Миомир Илић изразивши  задовољство што је пројекат реализован у предвиђеном року од годину дана.

Данка Богетић, представник Делегације Европске уније и менаџер програма „Еxцханге 4“, похвалила је учеснике пројекта „Управљање имовином – корист за све“ на напору који су у протеклом периоду учинили како би се дошло до потпуне евиденције јавне својине локалних самоуправа. Она је истакла да је буџет за пројекат „Управљање имовином – корист за све“ износио 219.147 евра, а да је Европска унија кроз четири програма „ Еxцханге „ донирала преко 23 милиона евра.“

Представљени резултати пројекта „Управљање имовином–корист за све”

-Од 2011. године, када је донет Закон о јавној својини, тек 10 одсто од укупног  броја непокретности у Србији  је у јединственој бази података, рекла је Данка Богетић и додала да је ЕУ са преко 1,5 милиона евра инвестирала у 13 пројеката из области управљања имовином у којима учествује 37 локалних самоуправа. Према њеним речима ова подршка има за циљ да допринесе повећању локалних прихода, смањењу трошкова, бољој одрживости и транспарентности у управљању јавном својином као и да обезбеди бољу инвестиционо – пословну климу и повећа конкурентност.

Тагови

Додајте коментар

Оставите одговор