Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Голубац | 28. март 2024.

Повратак на врх

Врх

Нема коментара

Електронска пријава сезонских радника у пољопривреди

Електронска пријава сезонских радника у пољопривреди
golubac.org.rs
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић најавио је данас да ће између 7. и 15. јануара почети електронско пријављивање сезонских радника који се ангажују за радове у пољопривреди.

Недимовић је у изјави за агенцију Бета навео да је пуштен у тестирање софтвер којим ће електронским путем пољопривредна газдинства и правна лица моћи да пријаве сезонске раднике, уз напомену да се очекује да ће између 7. и 15. јануара тај систем оперативно бити доступан свима.

Он је оценио да ће то бити револуција у ангажовању радника у пољопривреди, и објаснио да ће људи који раде сезонске послове у пољопривреди од сада имати пензијско и здравствено осигурање у случају повреде на раду.

Министар је навео да ће сезонски радници моћи да упишу стаж за до 120 дана ангажовања на сезонским пословима током једне године.

Према његовим речима, процењује се да приближно 80.000 људи у Србији обавља сезонске послове у пољопривреди и биће велики успех ако половина од тог броја буде пријављена.

Он је указао на то да нови Закон о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима предвиђа да се електронске пријаве и одјаве подносе Пореској управи, а новчана накнада за рад сезонском раднику обрачунава се и исплаћује по радном часу, најмање у износу минималне цене рада.

Такође, за време обављања сезонских послова радник се неће брисати из евиденције незапослених, нити ће му се обустављати исплата новчане накнаде Националне службе за запошљавање коју је остварио за време привремене незапослености, јер се ангажовање на основу овог закона води као рад ван радног односа, додао је Недимовић.

Додајте коментар

Оставите одговор