Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Голубац | 23. јануар 2021.

Повратак на врх

Врх

Нема коментара

Упис у средње школе

Упис у средње школе
golubac.org.rs

На конференцији за новинаре у Влади Републике Србије представљен Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у Републици Србији у школској 2013/14. Министарства просвете, науке и технолошког развоја години. У односу на прошлогодишњи упис, ове године има 6.600 осмака мање, док у средњим школама има мање3.200 места.
Према календару уписа , од 25. до 28. маја ученици осмих разреда који желе да се упишу у школе за таленте подносиће захтеве за полагање пријемног испита, који, је уз завршни испит, услов за упис у ове школе.
На завршном испиту који се полаже на крају осмог разреда ученици ће полагати и ове године тестове из матерњег језика 17. Јуна и математике18. јуна.Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, а коначни 25. јуна, када ће се уписивати и ученици примљени у школе за таленте.
Листе жеља за наставак школовања предаваће се у основним школама 26. и 27. јуна, а распоред ученика по средњим школама биће објављен 7. јула, док су 8. И 9. јул резервисани за упис ученика у средње школе у првом уписном кругу.

Они који у овом кругу не буду распоређени по средњим школама ,9. јула ,с новим, листама жеља, конкурисаће на преостала места, а распоред у овом ,другом уписном кругу, биће објављен 11. јула, док ће се упис обавити 12. јула, када ће се и завршити овогодишњи упис у средње школе. И ове године, свршени осмаци у средње школе ће конкурисати с бодовима сакупљеним на основу успеха у последња три разреда основне школе (по том основу могу имати највише 60 бодова) и с оним освојеним на завршном испиту, на којем, на сваком од тестова, могу да освоје највише по 20 бодова. Збиру ових бодова, додаваће се и они освојени на републичким и међународним такмичењима планираним у Календару таклмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја, док ће се ученицима који конкурипшу за школе за таленте додавати и бодови с пријемног испита.
На овогодишњем завршном испиту оба теста садржаће 75 одсто потпуно непознатих задатака, а 25 одсто задатака биће слично онима из збирки за припрему.Пробни тест за завршни испит ученици осмих разреда полагаће 11. маја и на њему ће из оба предмета бити потпуно непознати задаци.

Пробу мале матуре, али за следећу годину, имаће и седмаци и то између 13. и 17. маја , када ће полагати комбиновани тест , који се на тестове из матерњег језика и математике, малој матури додаје следеће године. Конкурс за упис ученика у средње школе је од данас и у продаји ,по цени од 210 динара.Презентацију за упис ученика у средње школе за школску 2013/14. годину можете погледати овде.
Календар уписних активности можете погледати овде

 

 

Додајте коментар

Оставите одговор