Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 26. februar 2024.

Povratak na vrh

Vrh

Putna infrastruktura i PTT saobraćaj

Putna infrastruktura, PTT saobračaj, Internet, mobilna telefonija, radio-televizija…

Putevi

Putna infrastruktura:

Udaljenost od Beograda 130 km
Najbliži aerodrom -Surčin 140 km
Najbliža rečna luka-Smederevo 50 km
Udaljenost od koridora 10 50 km
Železnička pruga 2 km
Magistarlni put 45 km
Regionalni putevi 37 km
Lokalni putevi 68 km

Opština Golubac je od Beograda udaljena 130 km magistralnim pravcem M25.1 Beograd-Kladovo, koji je za opštinu ujedno i najznačajniji putni koridor (Đerdapska magistrala).

Magistralni pravac M 25.1 naznačen je kao najznačajni saobraćajni koridor za opštinu Golubac, ovaj putni pravac prolazi kroz samu Golubačku tvrđavu, spomenik kulture 1. stepena (prokopana su dva tunela kroz samu tvrđavu), što je tvrđavu narušilo i otvorilo put njenoj kontinuiranoj devastaciji tranzitnim teretnim saobraćajem.

Zbog toga, a i činjenice da je Golubačka tvrđava početak NP Đerdap i u okviru njega Strogog rezervata prirode Golubački grad, neophodno je hitno pristupiti izgradnji adekvatne obilaznice oko same tvrđave, ali i rasterećenju čitave đerdapske magistrale od ovakvog intenziteta saobraćaja.

Rečni saobraćaj na teritoriji opštine ima veliki potencijal zahvaljujući plovnom putu Dunava, ali je preduslov za njegov intenzivniji razvoj uređenje priobalja i pristaništa, kao i ponovno aktiviranje domaće rečne flote. Planirana je izgradnja marine u Golupcu po evropskim standardima, odnosno pontonskog pristana u samom gradu za veće brodove i jahte.

Na području Opštine Golubac postoji čvorna centrala Golubac koja pripada mrežnoj grupi Požarevac.

ATC Golubac je povezan simetričnim spojnim kablom na Veliko Gradište i dalje optičkim kablom do glavne centrale Požarevac. Naselja u Opštini Golubac napaja osam telefonskih centrala. Sve centrale su izvedene u digitalnoj tehnici. Sve pristupne mreže izvedene su podzemno do pretplatnika, osim naselja Braničevo i delimično Golubac.

TT mreže većinom su izvedene početkom devedesetih godina.

Postoji velika potreba za priključcima, novim i kvalitetnijim uslugama (ISDN, ADSL).

Do kraja 2009. godine očekuje se početak radova na polaganju optičkog kabla „Veliko Gradište–Golubac“.

Internet

Korisnicima računara na raspolaganju su sledeći internet provajderi: (PTT, TELEKOM, VERAT, SEZAMPRO – DIAL-UP), (PROFY PC, EXPERT, -WIRELESS).

Mobilna telefonija

Teritoriju opštine pokrivaju 3 operatera mobilne telefonije: Telekom, Telenor i VIP. Repetitori mobilne telefonije postavljeni su na koti Velika Čuka iznad Sarog Grada.

Radio-televizija

Na većem delu teritorije Opštine Golubac postoji prijem signala TV stanica sa nacionalnom frekvencijom (RTS, V92, Pink, Avala i FOX) i Regionalne TV stanice iz Požarevca SATTV. Od lokalnih stanica registrovan je samo radio Dunavac –Kisiljevo.