Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 23. april 2024.

Povratak na vrh

Vrh

Nema komentara

Revitalizacija Golubačke tvrđave značajna za razvoj turizma

Revitalizacija Golubačke tvrđave značajna za razvoj turizma
golubac.org.rs

Beograd, 15. april 2014. godine – Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Igor Mirović izjavio je danas da vrednost projekta „Revitalizacija Golubačke tvrđave“, čija će realizacija započeti u julu u okviru Dunavske strategije u Srbiji, iznosi 6,6 miliona evra.

AUDIO: Konferencija za novinare Ministarstva privrede.
Tema: 
Potpisivanje Sporazuma o realizaciji projekta obnove Golubačke tvrđave.

Mirović je, nakon potpisivanja Sporazuma o realizaciji projekta obnove Golubačke tvrđave sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije zaduženim za evropske integracije Brankom Ružićem, generalnim direktorom Austrijske razvojne agencije Martinom Ledolterom, predsednikom opštine Golubac Zoranom Pajkićem i v.d. direktora „Tvrđava Golubački grad“ Iskrom Maksimović, rekao da je završetak ovog projekta predviđen za 2016. godinu.

Obnova tvrđave je, kako je objasnio, jedan deo programa socijalno-ekonomskog razvoja dunavskog regiona u Srbiji, za koji je putem fondova EU izdvojeno više od 19 miliona evra.

Mirović je ocenio da će projekat „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ biti okosnica turizma i privrede u opštini Golubac, kao i značajan segment budućeg razvoja dunavskog regiona.

Prema njegovim rečima, sprovođenje ovog projekta doprineće potpunoj rekonstrukciji tvrđave, izmeštanju saobraćaja, izgradnji novog tunela, vizitorskog centra i pristaništa.

Ledolter je istakao da je Austrijska razvojna agencija opredelila više od milion evra za pomenuti projekat, uz ocenu da njegova realizacija treba da pruži doprinos i ekonomskom razvoju čitave Srbije.

On je objasnio da se ključne komponente u sprovođenju projekta odnose na dva infrastrukturna projekta, i dodao da je to pre svega revitalizacija tvrđave, a zatim i izgradnja održivog sistema vodosnabdevanja u opštini Veliko Gradište.

Ledolter je naglasio da očekuje veliki broj turista iz Austrije kada projekat bude završen, i izrazio nadu da će turističke organizacije te zemlje uvrstiti Golubac u svoju dunavsku rutu.

Rekonstrukcija Golubačke tvrđave obuhvata 10 kula, bedema i zidova, obnovu drvenih elemenata, krovova i palate, kao i izgradnju obilaznice kojom bi saobraćaj bio kompletno izmešten iz tvrđave.

U nastavku projekta planirana je sanacija starog kamenoloma i njegova prenamena u amfiteatar sa 3.000 mesta, kao i adaptacija stare drobilice u izložbeni paviljon za umetnike.

Dodajte komentar

Ostavite odgovor