Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Golubac | 26. februar 2024.

Povratak na vrh

Vrh

Biblioteka

library-kid_1_1

Skupština opštine Golubac je svojom odlukom od 28.12.1995. godine osnovala Narodnu biblioteku „Veljko Dugošević“ kao samostalnu ustanovu kulture koja time nastavlja tradiciju „Golubačke čitaonice i biblioteke“ koja je bila osnovana u Golupcu 1871. godine.

Biblioteka je jedina specijalizovana na području opštine Golubac za obavljanje kulturnih delatnosti. Njena glavna delatnost je bibliotekarsko-informaciona koja u sebi sadrži niz zakonom utvrđenih funkcija.

Jedna od njih je kulturno- prosvetna delatnost. U skladu sa tim u 2008. godine treba pomenuti organizovanje tri izložbe novih knjiga kao i svečani upis đaka prvaka u članstvo biblioteke. Biblioteka se javlja i kao izdavač tri knjige pesama svojih sugrađana (izdavačka delatnost).

Kulturno-obrazovna i kulturno-umetnička delatnost se uglavnom svodila na propagiranje i pozivanje po mesnim zajednicama da se uzme učešća u akcijama kao npr. „Takmičenje sela Srbije“. Organizovana je i izložba slika čiji su autori bili učenici osnovne škole od prvog do četvrtog razreda, kao i dve pozorišne predstave za decu i dve za odrasle (pozorišta su bila amaterska) i jedna artističko-iluzionistička predstava.

U biblioteci je zaposleno pet radnika.

 

v.d. upravnika Marija Živanović Ilić
telefon: 012/678-136
faks: 012/678-136
e-mail: biblioteka.golubac@gmail.com
website: www.bibliotekagolubac.rs

Honeyview_avatar-1577909_960_720